Skocz do zawartości

Najmocniejsze ciężarówki.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 marcin

marcin

Administrator

• Administratorzy
  • PipPipPipPip
  • 183 postów

Napisano 14 maj 2007 - 07:18

Czytałem ostatnio artykuł sprzed roku na temat samochodów ciężarowych Scania. Firma ta szczyciła się wtedy silnikiem o największym momencie obrotowym (3000 Nm) - 620KM.

Jednak postęp spowodował, że z tego co wiem teraz już wartość ta została "podbita" przez Volvo, które dysponuje silnikiem o momencie obrotowym 3100 NM i mocy 660 KM.

Teraz pytanie co stanowi większy limit:
- moc i moment, który nie powoduje jeszcze nieopłacalności eksploatacji silnika
- wytrzymałość przeniesienia napędu
- brak potrzeby konstruowania mocniejszych ciężarówek
- a może ekologia

Co do skrzyń biegów to (również zaczytane) elektronika powoli "przywraca" do łask nawet "kłowe" skrzynie biegów, które dzięki dokładnej synchronizacji umożliwiają zmiany biegów bez żadnych "zgrzytów".

Ogólnie temat wydaje mi się ciekawy. Co Wy na to?

#2 kamil

kamil

Powoli się rozkręca

• Forumowicze
  • PipPip
  • 21 postów

Napisano 24 lipiec 2007 - 02:05

Moim zdaniem wytrzymałość i jakość naszych dróg powoduje, że przejazd ciężarówek o dużej masie (a do tego głównei potrzebne są duże moce) nie jest tak opłacalny i moim zdaniem to może spowodować, że w Polsce takie silniki nie będą wykorzystane.

#3 igoroBTC

igoroBTC

Początkujący Forumowicz

• Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 03 marzec 2009 - 05:56

Wyświetl postUżytkownik kamil dnia 24.07.2007, 14:05 napisał

Moim zdaniem wytrzymałość i jakość naszych dróg powoduje, że przejazd ciężarówek o dużej masie (a do tego głównei potrzebne są duże moce) nie jest tak opłacalny i moim zdaniem to może spowodować, że w Polsce takie silniki nie będą wykorzystane.

W polsce takie silniki są wykorzystywane a czasami nawet mocniejsze.
powiem Wam ze nie zawsze im wieksza moc tym wieksze spalanie.

A co do tematu to tak.
W roku 2008 Man przedstawil nowe modele TGX i TGS.
Samochody te zostaly zostaly wyroznione w miedzynarodowym konkursie Tuck of the year i zdobyly tytul ciężarówek roku 2008.
Juz od poczatku pojawienia sie modelu TGX, mam podwyzszyl poprzeczke mocy seryjnych ciężarowek do 680 koni mechnicznych. Wtedy to MAN TGX byl najmocniejsza seryjnie produkowaną cięzarówka w europie.
Lecz tytul ten nie na dlugo przypadl MANowi. Niedawno VOLVO przedstawilo swoj model VOLVO FH16 w nieco odświezonej wersji z seryjnym 700konnym, 16 litrowym motorem.
I tak VOLVO FH16 700 stało sie najmocniejsza seryjnie produkowana ciezarowką w europie.

Załączone pliki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

marcin : (03 sierpień 2011 - 10:19 ) Witamy w shoutboxie :)
nikiel : (31 październik 2011 - 11:06 ) Witam:)

Niedawno kupiłem samochod z silnikiem diesla(TDCi) który jest bardzo czuły na paliwo. ogolnie teraz on na stacjach jest droższy od benzyny;/ i mam możliwosc załatwic sobie paliwo od kierowców po tańszej cenie. nie chce zepsuc silnika tzn pompy bo takie paliwo może miec zanieczyszczenia i wode dlatego moje pytanie:

czy filtrował ktos z was olej napędowy?? wjezeli tak to w jaki sposób... i wogole wszelkie informacje by mnie interesowały na ten temat.

ja mysle nad zmontowaniem sobie takiego układu: banka do niej wkładam pompke, pompowane paliwo przechodzi przez filtr paliwa (samochodowy np firmy delphi) i następnie paliwo trafia do czystej banki i potem wlewam do zbiornika samochodu.

czekam na opinie i komenta..
bloodmanpl : (03 maj 2012 - 10:07 ) Witam :) Prosze, pomóżcie... Pilna sprawa... http://forum.infosam...dodawaniu-gazu/