Witam
Ostatnio byłem zamówić nowe opony zimowe do mojego samochodu. Z braku kasy chciałem zamówić tylko dwie a dwie założyć starsze te, które miałem. Co prawda opon jeszcze nie zmieniałem ale gość w warsztacie twierdzi, że nowy komplet opon powinienem założyć na tylną oś a ten już używany na przednią. Ja osobiście nie widzę sensu w tym co on powiedział bo przecież cały napęd oraz sterowanie pojazdem mam na przednią oś. Czy ktoś może mnie oświecić dlaczego lepiej nowe opony dać z tyłu czy może mechanik się mylił i powinienem zostać przy swoim ????
Na którą oś lepsze opony
Rozpoczęty przez Lechu, wrz 24 2010 12:30
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 wrzesień 2010 - 12:30
Napisano 27 wrzesień 2010 - 10:28
Jest w tym pewna logika gdyż przednia koła mamy skrętne i łatwiej nam nią sterować. Zakładając lepszy komplet opon na tylną oś zmniejszamy możliwość uślizgu tej właśnie osi. Ja osobiście też nie jestem przekonany do tego rozwiązania, ale niektóre testy wykazują, to rozwiązanie jest lepsze.
Napisano 28 wrzesień 2010 - 06:57
Witam,
W czasach kiedy trudno było o nowe opony, pamiętam jak pan w warsztacie zalecał mi, aby lepsze opony założyć na przednią oś. Gorsze na tył. Twierdził, że to jest bezpieczniejsze rozwiązanie? Dotyczyło to dużego Fiata 125 p.
Pozdrawiam.
W czasach kiedy trudno było o nowe opony, pamiętam jak pan w warsztacie zalecał mi, aby lepsze opony założyć na przednią oś. Gorsze na tył. Twierdził, że to jest bezpieczniejsze rozwiązanie? Dotyczyło to dużego Fiata 125 p.
Pozdrawiam.
Napisano 30 wrzesień 2010 - 01:16
Ja również spotkałem się z opinia, że lepsze opony lepiej na tył chociaż to dosyć dziwne bo według tej opinii to być może uda mi się uniknąć poślizgu ale za to w zimę nie będę mógł ruszyć na śliskiej nawierzchni.
Napisano 11 maj 2012 - 12:31
Jeśli już to opony wymienia się na 4 kołach czyli cały komplet.
Po co kombinować z "lepszymi" i 'gorszymi" oponami.
Jak ciebie nie stać na komplet to jeździj rowerem.
Po co kombinować z "lepszymi" i 'gorszymi" oponami.
Jak ciebie nie stać na komplet to jeździj rowerem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa
Shoutbox
|
||||||||||