Skocz do zawartości

Na którą oś lepsze opony

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lechu

Lechu

Początkujący Forumowicz

• Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 24 wrzesień 2010 - 12:30

Witam

Ostatnio byłem zamówić nowe opony zimowe do mojego samochodu. Z braku kasy chciałem zamówić tylko dwie a dwie założyć starsze te, które miałem. Co prawda opon jeszcze nie zmieniałem ale gość w warsztacie twierdzi, że nowy komplet opon powinienem założyć na tylną oś a ten już używany na przednią. Ja osobiście nie widzę sensu w tym co on powiedział bo przecież cały napęd oraz sterowanie pojazdem mam na przednią oś. Czy ktoś może mnie oświecić dlaczego lepiej nowe opony dać z tyłu czy może mechanik się mylił i powinienem zostać przy swoim ????

#2 Łukasz

Łukasz

Aktywny Forumowicz

• Moderatorzy
  • PipPipPip
  • 77 postów

Napisano 27 wrzesień 2010 - 10:28

Jest w tym pewna logika gdyż przednia koła mamy skrętne i łatwiej nam nią sterować. Zakładając lepszy komplet opon na tylną oś zmniejszamy możliwość uślizgu tej właśnie osi. Ja osobiście też nie jestem przekonany do tego rozwiązania, ale niektóre testy wykazują, to rozwiązanie jest lepsze.

#3 Ryszard

Ryszard

Powoli się rozkręca

• Forumowicze
  • PipPip
  • 49 postów

Napisano 28 wrzesień 2010 - 06:57

Witam,
W czasach kiedy trudno było o nowe opony, pamiętam jak pan w warsztacie zalecał mi, aby lepsze opony założyć na przednią oś. Gorsze na tył. Twierdził, że to jest bezpieczniejsze rozwiązanie? Dotyczyło to dużego Fiata 125 p.
Pozdrawiam.

#4 Jacek

Jacek

Powoli się rozkręca

• Forumowicze
  • PipPip
  • 16 postów

Napisano 30 wrzesień 2010 - 01:16

Ja również spotkałem się z opinia, że lepsze opony lepiej na tył chociaż to dosyć dziwne bo według tej opinii to być może uda mi się uniknąć poślizgu ale za to w zimę nie będę mógł ruszyć na śliskiej nawierzchni.

#5 Swobodek

Swobodek

Początkujący Forumowicz

• Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 11 maj 2012 - 12:31

Jeśli już to opony wymienia się na 4 kołach czyli cały komplet.
Po co kombinować z "lepszymi" i 'gorszymi" oponami.
Jak ciebie nie stać na komplet to jeździj rowerem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

marcin : (03 sierpień 2011 - 10:19 ) Witamy w shoutboxie :)
nikiel : (31 październik 2011 - 11:06 ) Witam:)

Niedawno kupiłem samochod z silnikiem diesla(TDCi) który jest bardzo czuły na paliwo. ogolnie teraz on na stacjach jest droższy od benzyny;/ i mam możliwosc załatwic sobie paliwo od kierowców po tańszej cenie. nie chce zepsuc silnika tzn pompy bo takie paliwo może miec zanieczyszczenia i wode dlatego moje pytanie:

czy filtrował ktos z was olej napędowy?? wjezeli tak to w jaki sposób... i wogole wszelkie informacje by mnie interesowały na ten temat.

ja mysle nad zmontowaniem sobie takiego układu: banka do niej wkładam pompke, pompowane paliwo przechodzi przez filtr paliwa (samochodowy np firmy delphi) i następnie paliwo trafia do czystej banki i potem wlewam do zbiornika samochodu.

czekam na opinie i komenta..
bloodmanpl : (03 maj 2012 - 10:07 ) Witam :) Prosze, pomóżcie... Pilna sprawa... http://forum.infosam...dodawaniu-gazu/