Skocz do zawartości

chcę kupić używane auto-tylko...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 marek_mm7

marek_mm7

Początkujący Forumowicz

• Forumowicze
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 18 styczeń 2010 - 04:32

W najbliższym czasie planuję zakup używanego samochodu i w zwiąku z tym mam jeszcze kilka wątpliwości które mam nadzieje pomożecie mi rozwiązać. Przede wszystkim chciałbym wiedzieć co powinna zawierać taka umowa, abym w przyszłości w przypadku jakichkolwiek usterek z samochodem mógł skorzystać z rękojmi i wyegzekwować pewne nalezności.
Czytałem ostatnio pewien artykuł na temat pociągania sprzedającego do odpowiedzialności
http://www.skarbiec..../22_12_2009.htm który zawiera pewne elementy jakie powinna zawierać umowa leczy wydają mi się one niewystarczające.
Jeśli ktoś z Was miał już jakieś doświadczenie w tym zakresie to proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Marek

#2 cbmania

cbmania

Początkujący Forumowicz

• Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 24 styczeń 2010 - 02:32

Umowa musi mieć datę, miejsce, nr dowodów oraz peseli. Ważne jest żeby była w nim klauzula że samochód jest wolny od usterek technicznych w chwili zakupu oraz cena na umowie musi być zgodna z cena zakupu. Inaczej odzyskasz tylko to co jest na umowie nic więcej. Reszta rzeczy w artykule, tylko należy pamiętać, że często sprawy o samochód ciągną się latami, więc lepiej kupić samochód z głową i dobrym mechanikiem.

#3 loldrin

loldrin

Powoli się rozkręca

• Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów
  • Interests:Przedstawiciel Volvo na Forum. Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.

Napisano 24 październik 2011 - 10:50

Zawsze lepiej jest dobrze się zorientować co podpisujemy, by później nie mieć przykrych niespodzianek, a już na pewno jeśli chodzi o zakup auta.

#4 Jalapeno

Jalapeno

Początkujący Forumowicz

• Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • Interests:motoryzacja, blogowanie, CB radio, język polski

Napisano 06 luty 2012 - 08:12

Dobrze też dokładnie sprawdzić, co się kupuje. Sprawa jest ułatwiona jeśli chodzi o samochody ze Stanów, bo mają unikalny nr VIN. Można sobie wtedy niewielkim kosztem sprawdzić dokładną historię auta. Wtedy, tak jak pisze cbmania, unikniemy długiego procesowania. A jeśli samochód jest z Europy, to pozostaje właśnie dobry mechanik :)

#5 Swobodek

Swobodek

Początkujący Forumowicz

• Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 11 maj 2012 - 12:35

Wiele autokomisów tych dobrych wystawia certyfikat, że auto jest legalne. Nawet jeśli coś jest nie tak to mają polisę ochronna na taki wypadek.
Tylko taki komis kasuje większą prowizję, ale coś za coś. Lepiej zapłacić ciut więcej i mieć pewność, niż pokusić się na oszczędności i potem mieć problem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

marcin : (03 sierpień 2011 - 10:19 ) Witamy w shoutboxie :)
nikiel : (31 październik 2011 - 11:06 ) Witam:)

Niedawno kupiłem samochod z silnikiem diesla(TDCi) który jest bardzo czuły na paliwo. ogolnie teraz on na stacjach jest droższy od benzyny;/ i mam możliwosc załatwic sobie paliwo od kierowców po tańszej cenie. nie chce zepsuc silnika tzn pompy bo takie paliwo może miec zanieczyszczenia i wode dlatego moje pytanie:

czy filtrował ktos z was olej napędowy?? wjezeli tak to w jaki sposób... i wogole wszelkie informacje by mnie interesowały na ten temat.

ja mysle nad zmontowaniem sobie takiego układu: banka do niej wkładam pompke, pompowane paliwo przechodzi przez filtr paliwa (samochodowy np firmy delphi) i następnie paliwo trafia do czystej banki i potem wlewam do zbiornika samochodu.

czekam na opinie i komenta..
bloodmanpl : (03 maj 2012 - 10:07 ) Witam :) Prosze, pomóżcie... Pilna sprawa... http://forum.infosam...dodawaniu-gazu/