W najbliższym czasie planuję zakup używanego samochodu i w zwiąku z tym mam jeszcze kilka wątpliwości które mam nadzieje pomożecie mi rozwiązać. Przede wszystkim chciałbym wiedzieć co powinna zawierać taka umowa, abym w przyszłości w przypadku jakichkolwiek usterek z samochodem mógł skorzystać z rękojmi i wyegzekwować pewne nalezności.
Czytałem ostatnio pewien artykuł na temat pociągania sprzedającego do odpowiedzialności
http://www.skarbiec..../22_12_2009.htm który zawiera pewne elementy jakie powinna zawierać umowa leczy wydają mi się one niewystarczające.
Jeśli ktoś z Was miał już jakieś doświadczenie w tym zakresie to proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Marek
chcę kupić używane auto-tylko...
Rozpoczęty przez marek_mm7, sty 18 2010 04:32
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 18 styczeń 2010 - 04:32
Napisano 24 styczeń 2010 - 02:32
Umowa musi mieć datę, miejsce, nr dowodów oraz peseli. Ważne jest żeby była w nim klauzula że samochód jest wolny od usterek technicznych w chwili zakupu oraz cena na umowie musi być zgodna z cena zakupu. Inaczej odzyskasz tylko to co jest na umowie nic więcej. Reszta rzeczy w artykule, tylko należy pamiętać, że często sprawy o samochód ciągną się latami, więc lepiej kupić samochód z głową i dobrym mechanikiem.
Napisano 24 październik 2011 - 10:50
Zawsze lepiej jest dobrze się zorientować co podpisujemy, by później nie mieć przykrych niespodzianek, a już na pewno jeśli chodzi o zakup auta.
Napisano 06 luty 2012 - 08:12
Dobrze też dokładnie sprawdzić, co się kupuje. Sprawa jest ułatwiona jeśli chodzi o samochody ze Stanów, bo mają unikalny nr VIN. Można sobie wtedy niewielkim kosztem sprawdzić dokładną historię auta. Wtedy, tak jak pisze cbmania, unikniemy długiego procesowania. A jeśli samochód jest z Europy, to pozostaje właśnie dobry mechanik
Napisano 11 maj 2012 - 12:35
Wiele autokomisów tych dobrych wystawia certyfikat, że auto jest legalne. Nawet jeśli coś jest nie tak to mają polisę ochronna na taki wypadek.
Tylko taki komis kasuje większą prowizję, ale coś za coś. Lepiej zapłacić ciut więcej i mieć pewność, niż pokusić się na oszczędności i potem mieć problem.
Tylko taki komis kasuje większą prowizję, ale coś za coś. Lepiej zapłacić ciut więcej i mieć pewność, niż pokusić się na oszczędności i potem mieć problem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa
Shoutbox
|
||||||||||