Skocz do zawartości

Nowe auto, automat czy manualna?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 stahura

stahura

Początkujący Forumowicz

• Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 08 kwiecień 2009 - 10:10

Witam

Usprawiedliwiam się na początku: nie wiem gdzie ten temat wstawić, jeśli pomyliłem dział, przepraszam :)

Planuję zakup "nowego" (używanego) auta, mianowicie będzie to Audi S4, wersja B7, rocznik od 2005. Mam pewien dylemat, otóż nie wiem czy wybrać model z automatem czy pozostać przy manualnej skrzyni? Automat, to byłoby coś nowego dla mnie ponieważ nigdy nie miałem okazji prowadzenia auta z tym typem przekładni. Osobiście "machanie wajchą" i operowanie sprzęgłem nie stanowi dla mnie żadnego problemu, do automatu też bym się przyzwyczaił. Szczególnie nurtuje mnie kilka kwestii związanych z automatem: jak się ma sprawa ruszania na śliskiej, pochyłej nawierzchni czy też wyjazd z zaspy śnieżnej, ewentualne wyprowadzenie auta z poślizgu? Czy brak sprzęgła nie utrudnia opanowania wymienionych sytuacji, czy napęd na 4 koła eliminuje ich kłopotliwość?

#2 Łukasz

Łukasz

Aktywny Forumowicz

• Moderatorzy
  • PipPipPip
  • 77 postów

Napisano 09 kwiecień 2009 - 09:32

Witam

Jak dla mnie kwestia braku sprzęgła to kwestia przyzwyczajenia. Po nabraniu wprawy do jazdy z automatem, każdy spokojnie poradzi sobie z opisanymi sytuacjami. :)
Najgorsze są jednak początki ponieważ często odruchowo wciskamy lewą nogą zamiast pedału sprzęgła, którego nie ma dość szeroki pedał hamulca co powoduje dość ostre hamowanie. Ale do wszystkiego można się przyzwyczaić i nabrać odpowiednich nawyków. ;)

#3 stahura

stahura

Początkujący Forumowicz

• Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 19 kwiecień 2009 - 03:01

Dzięki za odpowiedź. Myślę, że i dla mnie automat byłby kwestią czasu, może się na taką wersję zdecyduję :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

marcin : (03 sierpień 2011 - 10:19 ) Witamy w shoutboxie :)
nikiel : (31 październik 2011 - 11:06 ) Witam:)

Niedawno kupiłem samochod z silnikiem diesla(TDCi) który jest bardzo czuły na paliwo. ogolnie teraz on na stacjach jest droższy od benzyny;/ i mam możliwosc załatwic sobie paliwo od kierowców po tańszej cenie. nie chce zepsuc silnika tzn pompy bo takie paliwo może miec zanieczyszczenia i wode dlatego moje pytanie:

czy filtrował ktos z was olej napędowy?? wjezeli tak to w jaki sposób... i wogole wszelkie informacje by mnie interesowały na ten temat.

ja mysle nad zmontowaniem sobie takiego układu: banka do niej wkładam pompke, pompowane paliwo przechodzi przez filtr paliwa (samochodowy np firmy delphi) i następnie paliwo trafia do czystej banki i potem wlewam do zbiornika samochodu.

czekam na opinie i komenta..
bloodmanpl : (03 maj 2012 - 10:07 ) Witam :) Prosze, pomóżcie... Pilna sprawa... http://forum.infosam...dodawaniu-gazu/