Skocz do zawartości

Poduszki powietrzne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomek

Tomek

Aktywny Forumowicz

• Moderatorzy
  • PipPipPip
  • 105 postów

Napisano 17 sierpień 2007 - 03:15

1. Każdy wie jak ważną rolę w kwestii bezpieczeństwa pełnią poduszki powietrzne. Może nawet do tego stopnia oswoił się z tą myślą, że pozwala sobie na szybszą jazdę. Jednak co wtedy gdy kupiliśmy używany samochód, jego właściciel zapewniał że jest bezwypadkowy. Jednak tego do końca nie wiemy. I być może w naszym samochodzie JUŻ nie ma poduszek powietrznych.

2. Czy ze względów technicznych oraz finansowych opłaca się montować nowe poduszki na miejscu wystrzelonych???? Bo słyszałem że takie potrafią się otwierać bez powodu.

#2 marcin

marcin

Administrator

• Administratorzy
  • PipPipPipPip
  • 183 postów

Napisano 17 sierpień 2007 - 05:04

Przyznam, że ja sam nie wiem czy mam w moim Escorcie poduszki powietrzne. Mam poważne wątpliwości. Jednak nie planuję ich montażu z innych względów - nie będę płacił za naprawy więcej niż samochód jest wart :lol:

Ale to racja, że częstą przyczyną wypadków jest przecenienie możliwości samochodu. Dotyczy to również różnych systemów kontroli trakcji itp.

Z drugiej strony przy dużych prędkościach poduszki i tak już chyba wiele nie pomogą.

#3 tolkiennn

tolkiennn

Powoli się rozkręca

• Forumowicze
  • PipPip
  • 11 postów

Napisano 06 styczeń 2009 - 10:05

witam, jeśli naprawdę ktoś martwi się bezpieczeństwem to po pierwsze powinien wolniej jeździć, po drugie można zamontować nowe-ale koszt zależy od tego w jakim stopniu są one „oryginalne” i jak przebiegał ich montaż a co do wybuchania to uwierz że nie jest to naprawdę aż takie częste a poduszki możesz mieć w marynarce-i styknie ;)

#4 marcin

marcin

Administrator

• Administratorzy
  • PipPipPipPip
  • 183 postów

Napisano 06 styczeń 2009 - 10:27

W temacie nieprzewidzianego "strzelania" poduszek - z tego co wiem impuls otwierający poduszki jest impulsem prądu zmiennego, co eliminuje ryzyko odpalenia poprzez jakiekolwiek zwarcie (to musi być celowe wysłanie sygnału). Natomiast decyzja o jego podaniu jest również wysyłana po dość szczegółowej analizie (co trwa generalnie krótko, ale dość długo aby komputer mógł ocenić czy to faktycznie uderzenie, czy np. ktoś rzucił w samochód kamieniem ;) ). Zresztą nowoczesne samochody z dużą ilością poduszek decydują nie tylko o tym czy, ale i które (a czasami także z jaką siłą) otworzyć poduszki.

Pozdrawiam
Marcin

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

marcin : (03 sierpień 2011 - 10:19 ) Witamy w shoutboxie :)
nikiel : (31 październik 2011 - 11:06 ) Witam:)

Niedawno kupiłem samochod z silnikiem diesla(TDCi) który jest bardzo czuły na paliwo. ogolnie teraz on na stacjach jest droższy od benzyny;/ i mam możliwosc załatwic sobie paliwo od kierowców po tańszej cenie. nie chce zepsuc silnika tzn pompy bo takie paliwo może miec zanieczyszczenia i wode dlatego moje pytanie:

czy filtrował ktos z was olej napędowy?? wjezeli tak to w jaki sposób... i wogole wszelkie informacje by mnie interesowały na ten temat.

ja mysle nad zmontowaniem sobie takiego układu: banka do niej wkładam pompke, pompowane paliwo przechodzi przez filtr paliwa (samochodowy np firmy delphi) i następnie paliwo trafia do czystej banki i potem wlewam do zbiornika samochodu.

czekam na opinie i komenta..
bloodmanpl : (03 maj 2012 - 10:07 ) Witam :) Prosze, pomóżcie... Pilna sprawa... http://forum.infosam...dodawaniu-gazu/