Skocz do zawartości

Opel Astra

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomek

Tomek

Aktywny Forumowicz

• Moderatorzy
  • PipPipPip
  • 105 postów

Napisano 07 maj 2007 - 05:16

Witam,

jestem właścicielem Opla Astry z silnikiem 2.0. :)
Ma to autko sporo plusów - między innymi bogate wyposażenie(klima, ABS, elektryka - szyby i lusterka), przestronne wnętrze i nawet spory bagażnik jak na wersję hatchback. Nie narzekam też na komfort jazdy. :)
Ale niestety minusy też są. Auto pochodzi z zeszłego stulecia, a dokładnie z 1996 roku i ma przebieg bliski 200000 km, no i niestety raz na niecałe dwa miesiące muszę dolać litr oleju. Spotkałem się w kilku testach prasowych tych aut, iż ten problem został uznany za wadę szesnastozaworowych silników Opla. A drugim minusem jest spalanie na poziomie około 9-10 litrów na 100 kilometrów.

Wrażenia z jazdy autem z 136 KM są w porządku. Najważniejszym plusem dla mnie jest to, że mogę w miarę szybko i bezpiecznie wyprzedzać :)

#2 marcin

marcin

Administrator

• Administratorzy
  • PipPipPipPip
  • 183 postów

Napisano 07 maj 2007 - 05:38

No ja się także przekonałem, że autko z silnikiem 1.4 74KM jest nieco za słabe do jazdy poza miastem. Każde wyprzedzanie muszę planować uwzględniając fakt, że potrzebuję na to sporą liczbę metrów.

Wyprzedzenie ciężarówki jadącej 80 km/h jest niestety przy takim silniku sporym wyzwaniem - nie obywa się bez redukcji czasem nawet do "trójki".

Już sobie obiecałem, że kolejne auto będzie miało co najmniej właśnie te 130 KM.

#3 Tomek

Tomek

Aktywny Forumowicz

• Moderatorzy
  • PipPipPip
  • 105 postów

Napisano 19 lipiec 2007 - 05:07

Witam,

niedawno w mojej Astrze rozsypała się stacyjka i pojazdu nie można odpalić.

Najprawdopodobniej wymiana samej stacyjki pomoże.

Czy ktoś z Was miał podobny problem??

#4 Tomek

Tomek

Aktywny Forumowicz

• Moderatorzy
  • PipPipPip
  • 105 postów

Napisano 31 lipiec 2007 - 04:51

Witam,

Jednak wymiana samej stacyjki nie pomogła. Konieczna była również wymiana kostki z którą stacyjka się łączy.
Zastanawia mnie jednak dziwny zbieg okoliczności, że rozsypała się i stacyjka i kostka równocześnie. :rolleyes:

Koszt naprawy wyniósł mnie 80 zł:
- stacyjka 50 PLN
- kostka 30 PLN

Natomiast wymiany dokonałem samodzielnie.

Pzdr. :)

#5 Tomek

Tomek

Aktywny Forumowicz

• Moderatorzy
  • PipPipPip
  • 105 postów

Napisano 16 sierpień 2007 - 02:26

Zapraszam do lektury artykułu

Opel Astra - relacja użytkownika

#6 michal4891

michal4891

Początkujący Forumowicz

• Forumowicze
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 10 styczeń 2008 - 01:17

Mam astre I 1.7 TD 97 rok . Pali mi 12-13 litrów cykl misto. Ktoś wie może co to może być.Samochód nie dymi i pali odrazu wiec odrzucam uszkodzona pompe i wtryski. Zaobserwowałem ze samochód stracił troche na mocy. Po Pół godziny jazdy jedzie sie nim dopiero normalnie. Wczesnie pochodził 5 minut i juz miał moc prawidłową. Poradzcie. Mechanik chce rozbierac pół silnika bo nie wie co jest grane....

#7 Lukas

Lukas

Aktywny Forumowicz

• Moderatorzy
  • PipPipPip
  • 72 postów

Napisano 10 styczeń 2008 - 10:38

myślę, że najlepiej gdybyś podjechał do jakiegoś mechanika i podlaczył autko do komputera.
może masz jakiś błąd

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

marcin : (03 sierpień 2011 - 10:19 ) Witamy w shoutboxie :)
nikiel : (31 październik 2011 - 11:06 ) Witam:)

Niedawno kupiłem samochod z silnikiem diesla(TDCi) który jest bardzo czuły na paliwo. ogolnie teraz on na stacjach jest droższy od benzyny;/ i mam możliwosc załatwic sobie paliwo od kierowców po tańszej cenie. nie chce zepsuc silnika tzn pompy bo takie paliwo może miec zanieczyszczenia i wode dlatego moje pytanie:

czy filtrował ktos z was olej napędowy?? wjezeli tak to w jaki sposób... i wogole wszelkie informacje by mnie interesowały na ten temat.

ja mysle nad zmontowaniem sobie takiego układu: banka do niej wkładam pompke, pompowane paliwo przechodzi przez filtr paliwa (samochodowy np firmy delphi) i następnie paliwo trafia do czystej banki i potem wlewam do zbiornika samochodu.

czekam na opinie i komenta..
bloodmanpl : (03 maj 2012 - 10:07 ) Witam :) Prosze, pomóżcie... Pilna sprawa... http://forum.infosam...dodawaniu-gazu/